Raambekleding

Hoewel Nederlanders bekend staan om hun immer geopende gordijnen, hebben we meestal toch gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, shutters of paneelgordijnen voor de ramen hangen… Ze voegen iets toe aan de sfeer van je woning en maken je huis af. En soms is het ook wel fijn dat je geen inkijk hebt, dus af en toe sluiten we ze ook nog wel.

Je kunt kiezen voor ondoorzichtige overgordijnen. Hier kun je niets doorheen zien, met als bijkomend voordeel dat ze ook de kou buiten houden. Ze werken dus ook isolerend. Dan zijn er inbetween gordijnen. Dit is half doorzichtige raambekleding, waar je overdag niet doorheen kunt kijken, maar ‘s avonds, wanneer het licht aan staat, kun je er silhouetten doorheen zien. Ten slotte zijn er ook nog transparante gordijnen, die ook overdag enigszins doorzichtig zijn. Het voordeel van vitrage is dat het heel goed geluid dempt. Dit is vooral fijn wanneer je een harde vloer hebt, met bijvoorbeeld plavuizen of laminaat.

Wanneer je gordijnen van het plafond tot de grond laat lopen (ook al is het raam niet zo hoog) kan dit je kamer optisch vergroten. Dit breekt namelijk minder. Dit is echter niet altijd mogelijk door vensterbanken of radiatoren.

Er zijn veel opties voor raambekleding, zowel qua vorm als qua kleur en patroon. Ook zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de grootte van je kamer. Gordijnen maken je kamer nou eenmaal altijd een beetje kleiner.

Enkele tips en weetjes:

  • Als de kamer hoger is dan 240 cm, is het verstandig om voor een dubbele plooi te kiezen, anders is er bijna geen plooivorming meer over aan de onderkant.
  • Stem de stoffering af op de inrichting. Bij een moderne betonnen vloer, kunnen warm getinte gordijnen voor sfeer zorgen. Bij een houten vloer staan moderne gordijnen in een off-white tint prachtig.
  • De meeste stoffen uit ons assortiment zijn “af fabriek” voor gewassen, hierdoor is bij de meeste stoffen de eventuele krimp te verwaarlozen.
  • Natuurlijke stoffen, zoals wol en linnen, reageren sterk op de luchtvochtigheid. Hierdoor kan de gekozen hoogte tijdens vochtige- of droge dagen verschillen.

 

Wil je het goede gordijn voor je raam kiezen en zie je door de bomen het bos niet meer? Kom naar onze winkel of maak een afspraak met ons voor een bezoek bij u thuis.